Bucurie de primavara – Tarta cu cartofi si verdeata

Cand vine vorba de cartof, recunosc ca e nevoie sa fiu extrem de creativa pentru un copil care pur si simplu nu indrageste aceasta leguma. Dupa ce am incercat clasicul pireu si cartofii la cuptor alintati cu unt si verdeata, a venit momentul unei tarte mai sofisticate cu gust de primavara. Beneficiile asupra sanatatii sunt numeroase :).

Te-ai intrebat de ce au nevoie bebelusii si de cartofi? Da, fac parte dintr-o dieta echilibrata si e recomandat sa-i incluzi in alimentatia bebelusului cel putin o data pe saptamana potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Tarta cartofi

Cand incepi diversificarea, alege mai intai legume fara potential alergen: morcov si dovlecel. Apoi adauga cartoful, patrunjelul radacina, pastarnacul. Medicii recomanda sa amani introducerea cartofului chiar pana la 8 luni din cauza continutului de amidon, fiind destul de greu de digerat de stomacul bebelusilor.

Cartofii sunt sursa de vitamine si minerale (ce-i drept nu la fel de numeroase ca in alte legume), imbunatatesc sistemul gastrointestinal, protejeaza ficatul si au proprietati antivirale. Sunt bogati in zaharuri alcaline si aceste zaharuri pot ajuta la scaderea nivelului de acid din organism. In plus, cartofii pot ajuta la prevenirea fermentatiei in intestine si sustin cresterea bacteriilor prietenoase, potrivit parentinghealthybabies.com. Cartofii rosii contin coloranti naturali, numit antociani cu rol in protectia impotriva virusurilor gripale. Vitamina C, amidonul si enzimele prezente in cartofi sunt utile pentru hranirea tesutului pielii.

Ce tip de cartofi sa alegi: 

  • Cartofii albi – nu prezinta risc de aparitie a alergiilor, pot fi introdusi in alimentatia bebelusului de la 8 luni. Alege reteta de cartofi copti pentru a le pastra elementele nutritive. Merg combinati cu iaurt gras/unt, verdeata. 
  • Cartofii dulci sunt indragiti de bebelusi si sunt bogati in vitamina A, beta-caroten, vitamina E, calciu si acid folic.
  • Cartofii rosii – au un continut bogat de vitamina A si antioxidanti.

Sigur v-am facut pofta de o portie delicioasa de cartofi, asa ca iata si reteta pentru tarta de cartofi cu verdeata. Reteta este inspirata si adaptata pentru portii mai mici de pe flaveur.ro

  • 4 cartofi mari
  • 3 oua
  • un ardei kapia rosu
  • o jumatate de ceapa
  • 250 grame ciuperci
  • verdeata (marar, patrunjel, cimbru, busuioc)
  • ulei de masline
  • piper, un praf de sare
  • putin cascaval/branzica de casa

Mod de preparare:

Curata cartofii si fierbe-i intregi. Scoate-i inainte de a se sfarama si lasa-i la racit. In tot acest timp, porneste cuptorul la 180 de grade si pregateste celelalte legume.

Toaca ceapa si ardeiul si pune-le la innabusit cu doua linguri de ulei de masline si putina apa. Adauga ciupercile (e bine sa le ai deja fierte) si lasa pe foc inca cateva minute pana scade apa si legumele devin cremoase.

Apoi separa galbenusurile de albusuri. Bate albusurile spuma si lasa-le sa se odihneasca pentru putin timp intr-un vas mare. Amesteca galbenusurile cu legumele innabusite, cu verdeata, mirodeniile, branzica/cascavalul si piperul. Toarna aceasta compozitie peste albusurile spuma si amesteca cu o spatula de sus in jos pana se omogenizeaza.

Taie cartofii rondele si asaza-i intr-un vas incapator. Toarna peste ei jumatate din compozitia pe care tocmai ai obtinut-o. Adauga un alt strat de cartofi si peste ei combinatia de ou si legume. Decoreaza cu verdeata din plin si pune tarta la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30-35 de minute.

Sa aveti pofta si bebelusi incantati de noul gust al cartofilor intr-o tarta care anunta sosirea pe bune a primaverii! 🙂

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a Reply